Portrét prezidenta Václava Klausa už zvesilo 500 starostov

08.01.2013 Celý región

Praha 8. januára (TASR) - K protestu českých starostov, ktorý odstraňujú portrét prezidenta Václava Klausa zo svojich úradov, sa do dnešného rána pripojilo už 500 obcí. Dôvodom ich protestu je nesúhlas s prezidentskou amnestiou, informoval portál novinky.cz.

Prezidentská kancelária považuje túto formu protestu za politický boj. V niektorých obciach sa k nemu pripojili aj školy.

Podľa jedného z iniciátorov akcie, starostu Želechovíc Michala Špendlíka, nejde o politiku, ale o vyjadrenie názoru občanov. Podľa jeho slov nie je väčšina účastníkov členmi politických strán. V Želechoviciach sa k akcii pripojil riaditeľ miestnej školy, podľa ktorého sa žiaci na amnestiu sami pýtajú.

Protest vznikol minulý piatok a rýchlo sa rozšíril. Do pondelka sa k nemu pridalo viac než 100 zástupcov obcí. Podľa Špendlíka však svoju podporu vyjadrujú aj radoví občania.

Starosta Želechovíc dodal, že v Českej republike neukladá žiadny zákon povinnosť mať v kanceláriách štátnych úradov zavesený prezidentov portrét.
 

Vyberte región